Schwarzenberg: Jednání o radaru s USA potrvá asi do února

Bratislava - Jednání Česka se Spojenými státy o záměru vybudovat na českém území radar v rámci amerického protiraketového systému potrvá nejspíše do února. Řekl to český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v rozhovoru, který dnes zveřejnil slovenský deník Sme.

„Jsou to složité věci, takže se možná (jednání) protáhnou do února. Musíme uzavřít čtyři smlouvy, s dvěma z nich potom budeme muset předstoupit před parlament, který je schválí, nebo ne,“ odpověděl šéf české diplomacie na otázku, kdy jednání s Američany o radaru skončí.

Schwarzenberg potvrdil, že není pro rozhodování v této otázce formou referenda a vyjádřil naději, že plebiscit k radaru v Česku nebude. „Nejsem zásadní odpůrce referend. Pokud však referendum není zakotvené v ústavě, přistupuje se k němu vždy, když se parlament či vláda chce vyhnout vlastnímu rozhodnutí a odpovědnosti. Takové účelové referendum považuji za zničující pro demokracii i pro odpovědnost politiků. Referendum by také mělo odpovídat na základní otázky, například zda budeme členy NATO. Ale ne na detaily, zda radar bude v Brdech nebo Prčicích,“ vysvětlil ministr svůj postoj.

Odpor většiny Čechů k radaru vysvětlil hlavně dobře vedenou propagandou proti tomuto projektu. „Šířily se nejrůznější blbosti, například, že pod ním bude jaderný reaktor a podobně. Musím přiznat, že jsme zanedbali informování veřejnosti, o co vlastně jde,“ uvedl vrcholný diplomat. Obavy z radaru však chápe u obyvatel Brd, kde by vojenský objekt měl stát.

K odporu Ruska vůči radaru usoudil, že tato otázka je jen figurkou na šachovnici v rámci velmocenské hry mezi Moskvou a Washingtonem, jejíž součástí je Kosovo, Írán a mnoho dalších věcí. Rusko se přitom podle Schwarzenberga snaží dosáhnout postavení bývalého Sovětského svazu, rovnocenného partnera USA, se kterými by rozhodovalo o dění v Evropě. Připustil, že Rusko může být opět hrozbou pro starý kontinent, zvlášť pro střední Evropu.

List Sme mimo jiné také připomněl, že „nejoblíbenější československý kníže“ Schwarzenberg dnes slaví 70. narozeniny.