Putin dnes podpořil prezidentského kandidáta Jednotného Ruska

Moskva - Ruský prezident dnes poprvé oficiálně podpořil kandidaturu místopředsedy vlády Dmitrije Medveděva na post prezidenta. Po měsících spekulací o Putinově nástupci ho jako společného kandidáta navrhly parlamentní Jednotné Rusko, Spravedlivé Rusko a neparlamentní Občanská síla a Agrární strana.

Jmenované politické síly dnes na setkání lídrů s výběrem možného budoucího prezidenta seznámily Vladimira Putina. Ten prohlásil, že Medveděva, jednoho z vrcholných manažerů Gazpromu, plně podporuje. „Znám ho dobře už sedmnáct let a plně podporuji tento návrh,“ prohlásil dnes ve vysílání státní televize Putin. Oficiální kandidaturu potvrdí podle šéfa strany Borise Grázlova stranický sjezd Jednotného Ruska, nejsilnější politické síly v zemi, 17. prosince.

Komentátoři se rozcházejí v názoru na budoucí politickou linii. Podle některých bude Medveděv pouze dál stát ve stínu Putina, pro jiné představuje nezvykle prozápadního kandidáta. Pro jeho finální zvolení však bude klíčová role Vladimira Putina, na jehož názor dá také většina obyvatelstva.

Putinova podpora pro Medveděva tedy v současnosti podle komentátora ČRo 6 Libora Dvořáka nemusí ještě vůbec nic znamenat. O funkci prezidenta budou usilovat i další kandidáti. „Jak je to s Dmitrijem Medveděvem tedy uvidíme až ve chvíli, kdy poznáme, jak se bude Vladimír Putin chovat k ostatním kandidátům a co o nich řekne světu,“ vysvětluje Dvořák.

Prezidentské volby čekají Rusko 2. března příštího roku. Vladimiru Putinovi končí mandát v květnu, znovu už zvolen být nemůže. Dlouhodobě nejpopulárnější politik se ale zcela vlivu na chod státu vzdát nehodlá, díky drtivému vítězství Jednotného Ruska v parlamentních volbách už ani nemusí. Spekuluje se například o jeho možném angažmá ve vrcholných funkcích horní či dolní komory parlamentu.

Vydáno pod