Čínští hackeři se nabourali do počítačové sítě britských ministerstev

Londýn - Britský list The Guardian dnes s odvoláním na vládní zdroje uveřejnil, že čínští hackeři napadli počítačovou síť některých britských ministerstev. Jestli za útokem stojí příslušníci čínské armády, není stále jisté, Čína sama tuto informaci popírá. Hackeři se podle britského listu dostali do systému britského ministerstva zahraničí a dalších klíčových ministerstev. S odhalením přišel The Guardian den poté, co americké ministerstvo obrany potvrdilo informace o proniknutí čínských hackerů do počítačů Pentagonu.

K útoku na síť Pentagonu a odstranění některých dat došlo již v červnu, ale v britském tisku se zprávy objevily až v těchto dnech. „Pentagon nevydal žádné oficiální prohlášení, takže se nedá určit, odkud a v jakém rozsahu útok přišel, ale určitě to cílený útok byl,“ domnívá se spolupracovník ČT v USA Dušan Neumann. Mluvčí Pentagonu Bryan Whitman veřejnost ubezpečil, že počítačové systémy ministerstva ohroženy nebyly. Američtí činitelé hovořící pod podmínkou anonymity přesto akci údajně označili za nejúspěšnější kybernetický útok na ministerstvo obrany. Představitelé tohoto úřadu vzápětí potvrdili, že hackeři se dostali do elektronické pošty kanceláře ministra Roberta Gatese.

Hackeři se buď prolamují přímo do systémů, a mají tak možnost nahlížet do utajovaných dokumentů, nebo návalem spamové pošty zahlcují a následně ochromí počítačové systémy institucí. Podobně jako v USA byly i ve Velké Británii útoky vedeny těmito dvěma směry. „Podle toho, co hackeři předvedli, to dokazuje, že jejich know-how a vzdělání je na vysoké úrovni,“ upozorňuje bezpečnostní specialista a technický ředitel firmy Excello Tomáš Charvát. V Británii incident vyvolal debatu, nakolik je země už dnes závislá na propojení počítačových sítí a do jaké míry by eventuální kolaps ohrozil bankovní systém nebo komunikační síť.

V britském tisku se také objevila informace, že útoky trvají s různou intenzitou, průběhem a úspěchem již čtyři roky. Oficiální místa však tyto zprávy a spekulace tisku nijak zvlášť nekomentují. „Každá zpravodajská služba, jak civilní, tak armádní, se snaží získat co nejvíce informací. Ty se dnes šíří především internetem, takže by bylo naivní předpokládat, že to některá ze stran nečiní,“ konstatoval Neumann.

Jaroslav Petřík