V Alžíru vybuchly dvě nálože, nejméně 52 mrtvých

Alžír - Centrem alžírské metropole dnes dopoledne otřásly výbuchy hned dvou náloží. První bomba explodovala nedaleko sídla nejvyššího soudu. Následně se ozvala exploze v rezidenční čtvrti před úřadem komisaře OSN pro uprchlíky. Podle agentury AFP zemřelo 52 lidí, další desítky byly zraněny.

V oblasti, kde došlo k druhé explozi, sídlí mezinárodní instituce, místní ministerstva a bydlí tu velké množství cizinců. Oblast je nepřetržitě monitorována policejními hlídkami.

Podle všech indicií se jednalo o teroristické útoky, počty mrtvých se různí. Agentury upozorňují na možné zvýšení počtu obětí až na 60. Podle alžírského ministra vnitra Núraddína Jazída Zirhúního byly útoky spáchány pomocí aut naložených trhavinami. V jednom případě prý auto řídil sebevražedný atentátník.

Podle nemocničních zdrojů přišlo o život při prvním výbuchu 12 studentů z autobusu, který stál nedaleko budovy soudu. Druhá exploze před budovou místní kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) usmrtila podle Zirhúního nejméně 15 osob.

Alžírská vláda bojuje již od roku 1992 s muslimskými radikály, kteří využívají stejných metod k vyjádření odporu jako al-Káida. Přes určitou stabilizaci situace v posledních letech se v zemi objevují stále nové fundamentalistické skupiny. Násilí si už vyžádalo přes 200 tisíc obětí, poslední útoky zažili Alžířané v září letošního roku - při dvou útocích bylo zabito 57 lidí.

Vydáno pod