Tymošenková do čela ukrajinské vlády neprošla

Kyjev – Ukrajinský parlament dnes rozhodoval o nominaci Julije Tymošenkové na post premiérky. O jeden hlas ale její kandidatura neprošlo. Oranžová koalice má přitom v parlamentu většinu. Situace na Ukrajině se tak nyní může vyvíjet podle několika možných scénářů.

„To, že oranžová většina nebyla schopna prosadit svého kandidáta, jen svědčí o rozkolech v nově vzniklé vládní koalici,“ domnívá se Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Podle elektronického hlasovacího systému Tymošenkovou nepodpořili dva poslanci. Předseda parlamentu Arsenij Jaceňuk (Naše Ukrajina) uvedl, že nestihli hlasovat.  

Možných scénářů, jak se může situace na Ukrajině nyní vyvíjet, je několik. Podle Šíra se nabízí tři varianty. První počítá se snahou o slepení neúspěšné oranžové koalice, další je hodně diskutovaná možnost vytvoření velké koalice, jejíž součástí by se stal pro prezidentsky orientovaný blok politických sil Naše Ukrajina - Lidová sebeobrana, který by se pokusil sestavit vládu spolu se stranou Regionů Viktora Janukovyče. Podle poslední varianty by se mohlo Viktoru Janukovyčovi podařit přetáhnout několik poslanců na svou stranu. Jeho Strana regionů je se 175 poslanci nejsilnější frakci v novém parlamentu.

Tymošenková už v roce 2005 několik měsíců předsedkyní vlády byla, než se nepohodla s prezidentem, který ji nakonec z funkce odvolal. „Prezident Juščenko je velice racionální a pragmatický člověk, Tymošenková do určité míry představuje jeho protipól. V případě, že hrozí vítězství konkurentů, se ale dokáží dát dohromady,“ řekl Šír. V září před předčasnými volbami se pak oba rivalové usmířili a slíbili si, že v případě úspěšných voleb uzavřou koalici jen mezi sebou. 

Časopis Forbes v roce 2005 přisoudil Tymošenkové třetí místo nejvlivnější ženy světa. Od poloviny 90 let patří k nejvýraznějším postavám ukrajinské politické scény a je klíčovou spojenkyní prezidenta Juščenka. „Bez její schopnosti zmobilizovat masy by se oranžová revoluce ze sklonku roku 2004 těžko mohla udát,“ myslí si Šír.