Severní a Jižní Koreu spojuje pravidelná vlaková linka

Soul - Severní a Jižní Koreu ode dneška spojuje pravidelná nákladní vlaková linka. Po více než padesáti letech přejelo přísně střeženou hranici deset vagónů tažených lokomotivou vyzdobenou květinami. „Válečná sekera mezi oběma zeměmi byla konečně zakopána,“ říká Lee Jae-joung, ministr Jižní Koreje pro sjednocení obou zemí.

Pravidelná doprava je dalším krokem ve zlepšení vzájemných vztahů zemí, které spolu od konce korejské války v roce 1953 dosud neuzavřely mírovou smlouvu. Zatím budou obě země spojovat nákladní vlaky. Obyvatelé obou států doufají, že se brzy obnoví i osobní doprava.

Nákladní vlak má zajistit přepravu materiálu, výrobků a součástek mezi severokorejským továrním komplexem Kesong a Jižní Koreou. Dnes vagóny odvezly do KLDR obrubníky pro výstavbu silnic, zpátky do Jižní Koreje vezl vlak boty a prádlo.

Továrna v Kesongu je projektem Severní i Jižní Koreje, k obnově dopravy mezi příhraničními oblastmi došlo po jednáních na korejském summitu v říjnu. Tam se politici obou zemí dohodli i na dalších projektech, jež podpoří zlepšení vztahů mezi KLDR a Jižní Koreou.

Současný projekt mezistátní nákladní vlakové dopravy má zrychlit spolupráci obou zemí na hospodářských projektech. „Zahájení provozu nákladních vlaků je významnou událostí, která představuje novou stránku našich dějin,“ tvrdí šéf vyjednávacího týmu Severní Koreje Kwon Ho-ung. Prezident jihokorejské státní železnice Korail I Čchul by chtěl nyní šestnáctikilometrovou trať protáhnout až do Číny a Ruska, Pchjongjang tyto plány ale zatím nepodporuje.

Vydáno pod