Bosenského generála Miloševiče odsoudil mezinárodní soud na 33 let

Haag - Ke třiceti třem letům za mřížemi odsoudil Mezinárodní soudní tribunál pro zločiny v bývalé Jugoslávii Dragomira Miloševiče, který jako generál bosenských Srbů velel obléhání Sarajeva. Během války v letech 1992 až 1995 došlo při bojích o bosenskou metropoli k vraždám několika tisíc civilistů. Miloševič přikázal bombardování města z nedalekých hor. Proti civilnímu obyvatelstvu směřovalo mnoho dělostřeleckých útoků.

Žalobci žádali pro Miloševiče nejvyšší trest – doživotí. Ten však tvrdil, že je nevinný. Mezinárodní soudní tribunál jej nakonec odsoudil ze spáchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na třicet tři let. Při obléhání Sarajeva bylo zabito přes dvanáct tisíc lidí, většina z nich byli civilní obyvatelé. Padesát tisíc jich bylo zraněno.

Městem otřásaly bombové výbuchy, typické byly i útoky ostřelovačů. Při jednom z nejkrvavějších útoků, kdy granát zasáhl lidi stojící před obchodem ve frontě na chleba, zemřelo 43 lidí.

Obléhání Sarajeva, podobně jako masakr v Srebrenici, se stalo symbolem války v Bosně a Hercegovině (1992-1995). Tehdy mezi sebou bojovaly skupiny národnostně rozdílného obyvatelstva. Na jedné straně konfliktu o jednotlivá území stáli bosenští Chorvati a muslimové (Bosňáci), na druhé Srbové. Válka skončila po třech letech zuřivých bojů, při nichž převážně umírali Bosňáci a bosenští Chorvaté, uzavřením míru, které znamenalo rozdělení země na dvě oblasti. Z těžkých zločinů, spáchaných na území bývalé Jugoslávie, obvinil zvláštní mezinárodní tribunál 161 lidí. Dragomir Miloševič je 112. případem, který se dosud podařilo uzavřít.