Při útocích v Alžíru zemřelo nejméně jedenáct pracovníků OSN

New York – Úterní teroristické útoky v alžírské metropoli si vyžádaly životy nejméně jedenácti zaměstnanců OSN. Podle Marie Okabeové, mluvčí Spojených národů, se však situace v Alžíru stále mění a několik dalších zaměstnanců organizace je stále pohřešováno. K útokům se přihlásila severoafrická odnož Al-Káidy, Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC).

Okabeová řekla, že Spojené národy měly v Alžírsku 19 stálých a 21 dočasných členů mezinárodního personálu. V alžírské pobočce OSN pracovalo také 115 místních obyvatel.

Teroristé použili výbušniny uložené v autech, která stála před budovami Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a Programu OSN pro rozvoj. Další bomba vybuchla také před sídlem nejvyššího a ústavního soudu. Podle vysokého komisaře pro uprchlíky Antónia Guterrese není pochyb, že terčem útoků byla právě alžírská pracoviště OSN.

Generální sekretář Spojených národů Pan Ki-moon, který se účastní indonéské konference o změnách klimatu, vyjádřil své opovržení a šok z útoků: „Byl to zavrženíhodný čin proti civilistům sloužícím nejvyšším humanitním ideálům pod vlajkou OSN.“