Šéfové zemí EU podepsali novou smlouvu, která má nahradit euroústavu

Lisabon - Představitelé členských států Evropské unie dnes v Lisabonu podepsali novou unijní smlouvu, která nahradí zamítnutou euroústavu. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso těsně před podpisem Lisabonské smlouvy řekl: „Ze starého kontinentu se rodí nová Evropa.“ Za Českou republiku potvrdili dohodu premiér Mirek Topolánek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Nyní čeká tento zásadní dokument ratifikace ve všech členských státech Unie, pak teprve začne platit. Ve většině zemí budou o schválení rozhodovat političtí představitelé. V Irsku ale o Lisabonské smlouvě budou hlasovat sami voliči. V Česku zaznívá na adresu nové unijní smlouvy kritika z řad vládní ODS. Senátor Jan Kubera tvrdí, že dokument zhorší postavení Česka v rámci Unie. To by mohlo znamenat, že se přijetí dohody ještě zkomplikuje. Ratifikace by měla v členských zemích proběhnout do roku 2009. 

Řečníci na slavnostním ceremoniálu v lisabonském klášteře svatého Jeronýma zdůrazňovali význam tohoto okamžiku. „Historie si bude dnešek pamatovat jako den, kdy se otevřela nová naděje evropskému ideálu. S Lisabonskou smlouvou Evropa konečně překonala politické a institucionální problémy, vybočila ze slepé uličky,“ uvedl ve svém projevu předseda Evropské rady José Socrates.

Lisabonská smlouva zajišťuje jednotu Evropy ve vystupování vůči zbytku světa, což výrazně podpoří schopnost konkurovat velmocím, jako jsou USA, Indie nebo Čína. Proto vznikne funkce jakéhosi evropského ministra zahraničí, který nahradí práci eurokomisaře pro vnější vztahy a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Dohoda přináší i změnu v hlasování. Posílí většinový systém, což by mělo usnadnit rozhodování v zásadních otázkách kolem Unie. Zároveň definuje nové instituce, vzniká post stálého předsedy Evropské rady, který je označován za „prezidenta EU“. Úmluva posiluje pravomoci Evropské rady a zároveň i národních parlamentů. Smlouva zajišťuje lepší právní ochranu obyvatel EU. Oproti neratifikované ústavě chybí v dokumentu evropské symboly – hymna a vlajka.

Podle slov José Socrata vznikne díky Lisabonské smlouvě modernější, efektivnější a demokratičtější Evropa. Okamžikem, kdy zástupci členských států úmluvu podepsali, skončila krize, kterou Unie procházela poté, co Francie s Nizozemím neschválili euroústavu.

Vydáno pod