Jihoafrický soud rozhodne o vydání Krejčíře v únoru

Johannesburg - Soud v Johannesburgu ani dnes nevynesl verdikt o vydání Radovana Krejčíře ke stíhání do České republiky. Termín rozhodnutí soudce odložil na únor. Snížil nicméně Krejčířovi kauci na polovinu, tedy na 500.000 randů (1,329 milionu korun).

Soudce nevynesení rozsudku zdůvodnil tím, že jej nestihl zpracovat. Krejčíř je v Jihoafrické republice od letošního dubna. Policie ho zatkla na letišti, když přiletěl na falešný pas. V Česku je stíhaný za majetkové a násilné trestné činy.

Krejčíř zhruba před třemi měsíci požádal v Jihoafrické republice o politický azyl. ČTK dnes řekl, že neví, jak dlouho se tato žádost bude vyřizovat a že o této žádosti nesmí podávat žádné informace.

Jelikož je žadatelem o politický azyl, nesmí Krejčíř v Jihoafrické republice vykonávat žádnou hospodářskou činnost ani pracovat. Tím také zdůvodnil svou dnešní žádost o snížení kauce, jíž soudce na místě vyhověl.

Jako druhý důvod v žádosti o snížení kauce Krejčíř uvedl, že mu české úřady brání, aby si převedl prostředky z ČR. Státní prokurátor Deon Barnard ČTK řekl, že se proti této žádosti nepostavil právě proto, že si uvědomuje, že Krejčíř jako žadatel o politický azyl nemůže v Jihoafrické republice vydělávat.

Od dubna se také koná právní bitva o jeho vydání, které požaduje Česká republika. Krejčíř je nyní v JAR na svobodě, protože soud jej propustil z vazby na kauci. Vydání do České republiky se brání a uvádí, že se chce v JAR usadit a podnikat.