Kongres USA stanovil podmínky pro raketovou obranu v ČR

Washington - Americký Kongres stanovil podmínky pro záměry vlády prezidenta George Bushe ohledně systému amerického protiraketového systému v Česku a v Polsku. Zákonodárci prý podmiňují budování systému souhlasy českého a polského parlamentu. Schválený návrh zákona musí ještě podepsat prezident George Bush, což by podle agentury Reuters mělo být bez problému.

Text, jenž dnes schválil Senát a již dříve odsouhlasila druhá komora Kongresu Sněmovna reprezentantů, také potvrzuje další výdaje na válku v Iráku a umožňuje rozšíření armády.

Text stanovuje, že projekty protiraketové obrany na území Česka a Polska mohou začít až po konečném, tedy podle zákonodárců parlamentním souhlasu těchto dvou zemí, uvedl Reuters. Pentagon také podle zákona bude moci použít peníze až poté, kdy potvrdí Kongresu, že systém bude funkční.

Podle dřívějších zpráv parlament také požaduje větší spolupráci a těsnější propojení amerického protiraketového systému s NATO. Poslanci údajně rovněž uložili ministrovi obrany, aby předložil nezávislou zprávu k tomuto plánu a návrh případných alternativních řešení.

Bílý dům chce vybudovat v rámci svého protiraketového systému radarovou stanici v Česku a umístit skupinu protiraketových střel v Polsku. Projekt odůvodňuje především hrozbou ze strany států, jako je Írán. Bushova vláda je rozhodnuta pokračovat v naplňování tohoto programu navzdory informacím amerických zpravodajských služeb z minulého týdne, podle nichž Teherán už na vývoji jaderné zbraně nepracuje.

Nové podmínky spojené s budováním protiraketového štítu již byly zakotveny v zákoně, který umožňuje Pentagonu vydat ve fiskálním roce 2008 na obranné projekty částku 506,9 miliardy dolarů (9,3 bilionu korun). Fiskální rok 2008 začal 1. října letošního roku.

Zákon také vyslovuje souhlas s uvolněním dalších 189,4 miliardy dolarů (3,47 bilionu korun) na americké vojenské operace v Iráku a v Afghánistánu.

Zákon po jeho očekávaném schválení prezidentem umožní dále Pentagonu posílit armádu o 13.000 vojáků na celkových 524.400 mužů. Počítá také s udělením většího počtu vstupních víz do Spojených států pro Iráčany, kteří pracují ve své zemi pro Američany a hrozí jim tam nyní nebezpečí.

Vydáno pod