Sikorski: Vyslechneme Rusy, ale o základně rozhodneme sami

Varšava - Polsko zanedlouho zahájí rozhovory s Ruskem na téma americké protiraketové základny. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski však zdůrazňuje, že konečné rozhodnutí učiní Polsko samostatně. Jednání za ruskou stranu povede ve Varšavě náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Kisljak.

Předešlá polská vláda odmítala o základně mluvit s kýmkoliv jiným než s Američany, kteří chtějí část základny umístit v Polsku a část v Česku. To, že nový kabinet chce navázat kontakt na toto téma s Moskvou, ostře kritizoval prezident Lech Kaczyński, jenž by byl pro, aby Varšava přijala nabídku Washingtonu.

Představitelé Ruska v sobotu opět varovali, že plán protiraketové základny v Evropě může vést k destabilizaci kontinentu a ža použití amerického systému protiraketové obrany v ČR a Polsku může vyprovokovat ruskou odvetu.

Sikorski v televizi TVN24 řekl, že polská vláda začne o základně mluvit se zástupci Ruska. „Dohodl jsem se se svým ruským kolegou (ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem), že přijede Kisljak, který je za tyto záležitosti zodpovědný v Rusku, a představí nám argumenty, technické podrobnosti a vůbec ruský pohled na navrženou americkou investici,“ uvedl šéf polské diplomacie.

„Jsou to velmi vážné věci. Polsko nedisponuje nukleárním potenciálem a Rusko ano. Vyslechneme jejich argumenty, vyslechneme samozřejmě také argumenty našich spojenců (USA) a dojdeme k vlastnímu posouzení záležitosti,“ zdůraznil.

Polská vláda se podle Sikorského zamýšlí nad tím, zda Polsko potřebuje protiraketovou základnu. „Ještě jsem nedošli ke shodě,“ řekl ministr. Dodal, že Polsko ještě nezná podrobnosti amerického návrhu. Zároveň zdůraznil, že je proti vypsání referenda na téma základny.

Na otázku, zda Polsko může odpovědět Američanům „ne“ na nabídku, Sikorski řekl, že Polsko je svrchovanou zemí. Dodal, že polsko-americké vztahy jsou velmi dobré a neomezují se jen na „jedno zařízení“.

Šéf polské diplomacie doplnil, že polsko-ruské vztahy se zlepšují, o čemž svědčí oznámení ruské strany, že zruší embargo na polské maso. V této věci bude podepsáno memorandum nejspíše ještě před Vánocemi.

Vydáno pod