Greenpeace zablokovalo vstup do Rady EU

Brusel - Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace v Bruselu zablokovali hlavní vstup do budovy Rady Evropské unie, v níž jednají ministři zemědělství a rybolovu členských zemí unie. Celý hlavní vstup do budovy tak zakryla jimi vystavěná třímetrová zeď s nápisy "Zavřeno, dokud se zásoby ryb neobnoví". Aktivisté tak chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s politikou členských zemí unie, která podle nich povede k vymírání ryb a ekologickému i ekonomickému kolapsu. Jejich protest ukončila policie za použití donucovacích prostředků.

Podle údajů Greenpeace se dnešní akce zúčastnilo na 200 aktivistů, z nichž zhruba čtyři desítky vystavěly zeď před hlavní budovou a poté vleže před vchodem protestovaly. Jejich mnozí kolegové pak obsadili další vchody do budovy ve středu takzvané Evropské čtvrti, v níž sídlí hlavní instituce unie.

Desítky policistů poté protest ukončili tím, že aktivistům svázali ruce za zády a shromažďovali je na jednom místě. Mnozí členové hnutí to policistům příliš neulehčovali, a tak je policie musela nést či vléci. Poté policisté demonstranty nechali sedět v mrazivém bruselském dopoledni na holé zemi. Na vše ze vzduchu dohlížely helikoptéry.

Ministři zemědělství a rybolovu se budou na svém jednání zabývat právě kvótami pro rybolov. Podle Greenpeace přitom politika unie vede nejen k ohrožení řady druhů ryb, jejichž množství se nestačí přirozenou cestou obnovovat, ale je také neekonomická. „Rada ministrů rybolovu je skutečným neštěstím pro rybářství. Pokud nenastanou změny a pravomoci nepřevezmou ministři pro životní prostředí, evropské rybářství bude čelit hrozbě ekologického a ekonomického kolapsu,“ uvedlo hnutí.