Putin chce být premiérem, ale jen „pod“ Medveděvem

Moskva - Vladimir Putin dnes na sjezdu nejsilnější ruské politické strany Jednotné Rusko prohlásil, že je připraven postavit se do čela vlády, pokud jím schválený nástupce Dmitrij Medveděv bude zvolen ruským prezidentem. Kandidaturu Medveděva na funkci ruského prezidenta dnes na sjezdu také Jednotné Rusko oficiálně schválilo. Pro prvního vicepremiéra hlasovalo 478 delegátů sjezdu. Jeden se vyslovil proti, tři volbu vynechali. Medveděv tak má vítězství v březnových volbách po dnešním dnu takřka jisté.

Putina coby lídra Ruska mnozí vidí jako celonárodního vůdce. Stane-li se premiérem v prezidentské republice, bude však prezidentovi ve všech pravomocích ústavně podřízen. Podle komentátora Svobodné Evropy Jefima Fištejna je Putin stěží ochoten se do této úlohy stylizovat: „Co z toho odvodit? Že Medveděv bude vydávat rozkazy a Putin je bude plnit? Je to docela nemožné, sotva se to dá představit.“

Putin se navíc ve funkci premiéra poprvé nemůže schovat za vládu, což je poměrně riskantní věc. „Vždycky byl nad vládou, kterou mohl pokárat, že neprovedla jeho příkazy tak, jak si představoval, a unikl jakékoliv kritice. To teď nebude možné,“ upozorňuje zpravodaj ČT v Moskvě Josef Pazderka.

Fakt, že Putin trvá na tom, aby se nepřerozdělovaly kompetence, naznačuje, že se současný prezident chce v horizontu jednoho až čtyř let na post hlavy státu vrátit. „Pak bude mít znovu stejné kompetence, jako má dnes. Pokud se Medveděv skutečně stane hlavou Ruska, bude jím pravděpodobně krátce, rok až tři, nebo se pokusí strhnout moc pro sebe,“ dodává Fištejn.

Medveděv, který sedmnáct let pracoval pod Putinem jako jeho podřízený, byl ze čtyř potenciálních kandidátů na novou hlavu státu považován za nejslabšího. A právě jistá Medveděvova slabost a naprostá loajalita vůči současnému prezidentovi může podle Pazderkových slov Putinovi vyhovovat: „Putin považuje Medveděva tak trochu za svého adoptivního syna. Osobní blízkost téhle dvojice je velice silná. Na druhou stranu Medveděv minimálně v byznys prostoru prokázal, že umí být velmi zdatný obchodník. Navíc je také ze čtyř potenciálních kandidátů nejvíce prozápadně orientovaný, což je v celé šedé ruské realitě velký posun.“

Medveděv se pravděpodobně stane nástupcem Vladimira Putina ve funkci ruského prezidenta.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod