Tusk a Kaczyński se hádají kvůli vojákům v Iráku

Varšava - Ve Varšavě vypukl spor kvůli odchodu polských vojáků z Iráku. Vláda chce vojáky poslat domů, ale prezident je proti. Polsko velí divizi, v níž působí vojáci osmi zemí. Podle polské vlády Varšava splnila své závazky vůči Spojeným státům i spojencům na 100 procent.

Dva nejvyšší představitelé Polska se nedokáží dohodnout. Premiér Tusk chce poslat polské vojáky z Iráku domů, Prezident Lech Kaczyński je tam chce nechat a odmítá se pod stažení vojáků podepsat. „Je mi líto, ale pan prezident nemá jiné východisko. Musí podepsat,“ prohlašuje do médií Donald Tusk.

Polská vláda chce, aby poslední voják s červenobílou vlajkou na uniformě odešel z Iráku nejpozději 31. října příštího roku. V Iráku je dnes 950 Poláků. Od roku 2003 se jich tam vystřídalo už deset tisíc. „Irák opustíme se vztyčenou hlavou. Pro stabilizaci země jsme udělali maximum,“ říká ministr obrany Bogdan Klich.

Nejbližší spolupracovníci prezidenta Kaczyńského pochybují o tom, že by prezident svým podpisem odchod vojáků v příštím roce potvrdil. Ukončení irácké mise si přitom přeje i 74 procent občanů.

Zatímco opoziční levice stažení vojáků vítá – dokonce ho považuje za zpožděné – opoziční konzervativci v čele s bývalým premiérem Jaroslawem Kaczyńskym jsou proti. „V Iráku jsme už několik let. Máme na naší straně i ztráty na životech. Měli bychom tam rozhodně zůstat,“ míní Jaroslaw Kaczyński

Spor mezi prezidentem a premiérem o odchod vojáků z Iráku je jen jedním z mnoha. Poté, co volby vyhrál Tusk a porazil bratra prezidenta, Poláci sledují napětí mezi Kaczyńským a novým premiérem prakticky denně. Jednou kvůli Íráku, podruhé kvůli Evropské unii, potřetí třeba kvůli zahraniční politice.