Austrálie bude monitorovat japonské velrybáře

Canberra - Austrálie bude monitorovat japonskou velrybářskou flotilu v jižním Tichomoří. Jak oznámil ministr zahraničí Stephen Smith, australská vláda vyšle jednu loď a letadlo, které budou sbírat materiály pro případnou mezinárodní žalobu na Japonsko.

„Jde o zabíjení velryb, ne o vědecký výzkum. Z toho vycházíme a je to naše konečné stanovisko,“ prohlásil Smith. Doplnil, že australská vláda se rovněž připravuje Japonsko kvůli lovu velryb žalovat u Mezinárodního soudního dvora OSN v Haagu a u Mezinárodního soudního dvora pro mořské právo.

Japonsko, jehož flotila se chystá ulovit přes 1000 kusů velryb, se australským obviněním brání. Podle mluvčího japonského ministerstva zahraničí je program lovu kytovců v souladu s mezinárodními dohodami. Japonsko ho prý provádí kvůli vědeckému výzkumu.

Nezávisle na australském rozhodnutí o monitorování velrybářské flotily dnes vyslala svou loď k japonským plavidlům i ekologická organizace Greenpeace. Ekologové se údajně chystají nenásilným způsobem chránit mořské savce. „Zastavíme to. Vložíme své nafukovací čluny mezi velryby a harpuny,“ říká mluvčí australské odbočky Greenpeace Steve Shallhorn.

Japonská velrybářská flotila vyplula v listopadu a chystá se odlovit přes 1000 kytovců, včetně 50 kusů ohrožených keporkaků. Tito živočichové se v současnosti pohybují nedaleko antarktického pobřeží v oblasti, kterou Austrálie vyhlásila za velrybí rezervaci. Japonsko však tuto rezervaci neuznává a mořské savce tam každoročně loví.