Francie vytvořila skupinu osobností pro přípravu předsednictví EU

Paříž - Francie oznámila, že bude vytvořena skupina osobností z různých sfér společenského života, které se budou podílet na přípravách francouzského předsednictví v Evropské unii ve druhé polovině příštího roku. Hlavním úkolem skupiny bude promýšlet, jak dosáhnout toho, aby se unie přiblížila běžným občanům. V čele skupiny bude spolu se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Jeanem-Pierrem Jouyetem stát také ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Skupina se jmenuje Výbor pro orientaci v evropských otázkách a má přibližně třicet členů. Jejími členy jsou někteří bývalí ministři Elisabeth Guigouová, Alain Lamassoure a Renaud Donnedieu de Vabres, spisovatel Eric Orsenna, prezidentka státní železniční společnosti SNCF Anne-Marie Idraková. Kromě nich i poslanci Evropského parlamentu, novináři a další osobnosti.

Po Francii se předsednictví unii dočká i Česká republika, po které převezme štafetu Švédsko. Zmíněná trojka už pracuje na koordinaci akcí během období, které trvá rok a půl. Právě během něj se všechny tři země v předsednictví vystřídají.

Součástí reformy institucí, kterou chystá vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho, by mělo být i zrušení povinného referenda o přijetí každého dalšího nového člena Evropské unie. Podle nové verze by se k otázce přijetí vyslovovala Francie buď v referendu, nebo parlamentní cestou.

Povinné referendum bylo zavedeno za prezidenta Jacquesa Chiraka, který tím chtěl dát Francouzům záruky, že Turecko, jehož vstup do unie nevítají, se do ní nedostane proti jejich vůli, a zároveň je přimět, aby hlasovali pro tehdy navrhovanou ústavu Evropské unie.

Zatímco ve Francii přetrvává k přijetí Turecka negativní postoj, Česká republika a Švédsko jsou pro přijetí. Za Švédsko to znovu potvrdila ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová. Podle ní vede rozšiřování unie k demokratizaci, vzestupu kandidátských států a posilování unie.