RB OSN se na společném stanovisku ke Kosovu neshodla

New York - Snaha OSN zaujmout společné stanovisko k budoucnosti jihosrbské provincie Kosovo, která usiluje o nezávislost na Srbsku, podle očekávání ztroskotala. EU a Spojené státy vzhledem k průběhu dnešního jednání v Radě bezpečnosti vydaly společné prohlášení, v němž označují možnost shody o budoucnosti Kosova za prakticky vyloučenou. Srbsko ani jeho hlavní spojenec Rusko tak neuspěli s návrhem na další vyjednávání o uspořádání separatistické balkánské provincie.

„Podle našeho názoru je zřejmé, že další vyjednávání, ať už v jakémkoli formátu, nic podstatného nezmění,“ stojí v prohlášení. „Potenciál pro shodu na základě vyjednávání je vyčerpán,“ píše se v něm dále.

Takový postoj klíčových členů Rady bezpečnosti de facto znamená, že OSN nebude v budoucím vývoji v Srbsku hrát rozhodující roli. Tu by podle belgického vyslance při OSN Johana Verbekeho, který jako mluvčí hovořil za západní členy RB, měla nadále hrát Evropská unie.

Rusko nicméně zdůraznilo, že prostor pro další vyjednávání existuje. „Jakýkoli krok směrem k jednostrannému vyhlášení nezávislosti bude překročením hranic mezinárodního práva,“ upozornil Vitalij Čurkin, ruský vyslanec v OSN.

Poté, co nedávno po čtyřech měsících vyjednávání ztroskotala snaha trojky mezinárodních vyjednávačů z EU, USA a Ruska zprostředkovat kompromis mezi Srbskem a kosovskými Albánci, dali albánští politici najevo, že nezávislost je pro ně jedinou přijatelnou alternativou. Samostatnost chtějí vyhlásit stůj co stůj nespíše v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nezávislé Kosovo jsou ochotné uznat Spojené státy i většina zemí EU; některé členské státy „sedmadvacítky“ s tím však nesouhlasí. Proti jednostrannému vyhlášení kosovské nezávislosti se staví například Slovensko, Rumunsko a Kypr.

Provincii Kosovo, kde Albánci tvoří 90 procent obyvatel, spravuje od roku 1999 OSN. Misi OSN by měla v budoucnu nahradit mise EU, která nedávno rozhodla o tom, že do Kosova vyšle zhruba 1800 lidí.

Vydáno pod