Vánoční oblohu ozdobí Saturn, Mars i Venuše

Praha – Hvězdná obloha kolem vánočních svátků odhalí několik planet naší sluneční soustavy. Pouhým okem bude vidět Saturn, Mars i Venuše. Na přelomu roku bude s malým dalekohledem pěkně vidět i kometa Tuttle a hned v únoru přijde zatmění měsíce, které bude navíc do roku 2011 posledním úplným zatměním. V sobotu 22. prosince krátce po sedmé hodině vstoupí Slunce do znamení Kozoroha, nastane zimní slunovrat a s ním astronomická zima.

„Nejhezčí události na obloze jsou většinou ty, které přijdou nečekaně. Pokud se podíváme na oblohu krátce po setmění kolem šesté hodiny, tak nad východním obzorem uvidíme načervenalou planetu Mars. Na protější straně je Měsíc a kolem půlnoci je možné spatřit Saturn. K ránu bude na východě zářit Venuše,“ upřesnil astronom ze Štefánikovy hvězdárny Praha Jakub Rozehnal.

Mars nemá mezi planetami v této době konkurenci. Nejlépe bude vidět na Štědrý den, kdy se objeví v opozici ke Slunci, a bude svítit celou noc. Slunce je ten den na obloze velmi nízko. Mars je naopak v noci velice vysoko a vrcholí nad jihem o půlnoci. Svítí v souhvězdí Blíženců, nad známým souhvězdím Orion. V dalekohledu se planeta jeví jako načervenalý kotouček s několika temnými útvary a bělavou polární čepičkou.

Štědrovečerní oblohu ještě ozáří Měsíc v úplňku a ráno za tmy bude možné spatřit vzácný zákryt Marsu Měsícem. Bude-li jasná obloha, spatříme popsaný úkaz nad západním obzorem. Podle České astronomické společnosti rozhodně stojí za to si na Štědrý den přivstat.

Vydáno pod