Fico a Gusenbauer symbolicky přeřízli hraniční závoru

Petržalka-Berg - Slovenský premiér Robert Fico a rakouský kancléř Alfred Gusenbauer dnes přeřízli symbolickou závoru na slovensko-rakouském hraničním přechodu Petržalka-Berg. Slavnostní akt se odehrál několik hodin před rozšířením takzvaného schengenského prostoru, ve kterém se hraniční kontroly omezují pouze na příjezdy z cizích zemí. Slovensko, Česko a další nové členské státy Evropské unie se do tohoto prostoru volného přeshraničního pohybu zapojí od dnešní půlnoci.

„Co jsme všechno museli podniknout, abychom se mohli sejít, abychom si mohli pohovořit a spolu se radovat,“ zavzpomínal na hraničním přechodu slovenský prezident Ivan Gašparovič na období, kdy byla slovensko-rakouská hranice součástí „železné opony“ oddělující sovětský blok od Západu. „Dnes stačí jen vůle a chuť se setkat. A není žádná překážka,“ dodal na slavnostní ceremonii.

Oslavy vstupu Slovenska do Schengenu jsou dnes naplánovány i na hranicích s Českou republikou, Polskem a Maďarskem. Na hranici s Ukrajinou bude naopak přísný režim kontrol pokračovat i nadále. Slovensko-ukrajinská hranice se totiž stane součástí východní hranice rozšířeného prostoru volného pohybu osob.

Ve 20:00 SEČ se na hraničním přechodu Petržalka-Berg zúčastní slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a jeho rakouský protějšek Günther Platter oslav, kteří by tam měli mimo jiné do pasů dávat poslední razítka.