Oslavy na česko-rakouské hranici hlavně záležitostí české strany

Drasenhofen(Rakousko)/Mikulov - Dnešní oslavy rozšíření takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol na přechodu Drasenhofen/Mikulov potvrdily to, co už naznačovaly předchozí ohlasy a průzkumy veřejného mínění: byly především oslavou obyvatel české strany hranice, zatímco skeptičtí Rakušané se účastnili jen v rámci služebních povinností nebo na zvláštní pozvání.

Již dopoledne sice hraniční přechod krátce navštívil rakouský ministr vnitra Günther Platter i s dolnorakouským hejtmanem Erwinem Pröllem, ale jen proto, aby poděkovali příslušníkům rakouské pohraniční policie za jejich dosavadní službu v souvislosti s jejich přeložením na jinou práci. Na večerní hlavní oslavy Pröll nepřijel a připojil se tak k dalším zemským hejtmanům, kteří dali na průzkumy, v nichž většina obyvatel jejich spolkových zemí zrušení hraničních kontrol nepodpořila.

Za mrazivého počasí proudily stovky obyvatel Mikulova a okolí k přechodu nejen kyvadlovou autobusovou dopravou, ale mnozí i pěšky. Na místě pak mohly vyslechnout cimbálovou i dechovou muziku, krátké projevy místních zastupitelů a ochutnat i pohoštění z moravských kuchyní a vinic. Proud účastníků z druhé strany hranice byl naopak jen velmi omezený.

Výjimkou mezi účastníky byl autobus vypravený z Vídně tamní odbočkou České centrály cestovního ruchu, v němž přijelo pět desítek rakouských spolupracovníků odbočky - pracovníci rakouských cestovních kanceláří, turistických centrál a novináři z rubrik o cestování. Jak zjistil krátkou anketou zpravodaj ČTK, ani mezi těmito profesionály cestovního ruchu však nepřevažovali stoupenci otevření hranic.

Slavnostní akt definitivního zrušení hraničních kontrol, při němž mají minstři vnitra obou zemí symbolicky přepnout světla na přechodu na zelenou, se navíc podle posledních zpráv zdržuje. Platter i Ivan Langer museli údajně svůj příjezd o něco odložit, a tak se vlastní vyvrcholení oslav posunuje až někam k půlnoci. Je otázka, kolik lidí na přechodu ve velmi chladném počasí vydrží až na jejich příjezd.