Dmitrije Medveděva chce podle průzkumu volit 45 procent Rusů

Moskva - Téměř polovina Rusů dá příští jaro v prezidentských volbách svůj hlas prvnímu místopředsedovi ruské vlády Dmitriji Medveděvovi, kterého Vladimir Putin nedávno označil za svého preferovaného nástupce. Vyplývá to z prognózy voličské přízně střediska VCIOM, na níž se dnes odvolává agentura Reuters.

Z první prognózy voličských preferencí od Putinova oznámení, jak by si výsledky voleb v březnu příštího roku představoval, vyplývá, že Medveděva v současné době podporuje 45 procent voličů. Daleko za ním ve volebních preferencích figurují lídr ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij a šéf komunistů Gennadij Zjuganov, oba prý mohou počítat s podporou pěti procent voličů.

Pokud by volby 2. března skutečně skončily tak, jak naznačují preference, Medveděv by jen těsně nedosáhl na padesátiprocentní volební zisk, který je nutný pro vítězství hned v prvním kole voleb. Odborníci ovšem předvídají, že volební preference Medveděva v příštích dvou měsících ještě dále porostou, jak budou jeho kandidaturu podporovat státem kontrolované sdělovací prostředky.

Nynějšímu prezidentovi Putinovi ústava zakazuje ucházet se o nejvyšší úřad i ve třetím volebním období. Putin už oznámil, že v případě Medveděvova vítězství je připraven zůstat v politice jako jeho ministerský předseda.