V Čadu začal soud s Francouzi ze Zoeiny archy

Ndjamena - V čadském hlavním městě Ndjameně dnes začal proces se šesti Francouzi z humanitární organizace Zoeina archa, kteří jsou obviněni z pokusu unést z Čadu do Evropy 103 dětí. Hrozí jim až dvacetileté tresty odnětí svobody, ale francouzská vláda již apelovala na Čad, aby postupoval s "jistou shovívavostí" a očekává se diplomatická dohoda o jejich dalším osudu.

Francouzi před deseti dny zahájili hladovku. Tvrdí, že jsou nevinní a chtěli jen zachránit nemocné opuštěné děti z válkou zmítané oblasti Dárfúru, který s Čadem sousedí. V Evropě na děti čekaly pěstounské rodiny. Pracovníci OSN však zjistili, že každé z dětí má alespoň jednoho z rodičů a pocházejí z východního Čadu.

Z původně 17 Evropanů, kteří byli zadrženi 25. října, těsně před odletem letadla s dětmi na palubě, bylo na intervenci francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na začátku listopadu 11 propuštěno.

Případ vyvolává nespokojenost a protesty v Čadu, který jako bývalá francouzská kolonie pociťuje Sarkozyho aktivitu jako nevhodné vměšování do vnitřních záležitostí.

Společně s Francouzi jsou obžalováni z pokusu o únos a z podvodu také tři obyvatelé Čadu a jeden Súdánec.