Karzáí: Afghánistán bude potřebovat mezinárodní síly ještě 10 let

Kábul - Afghánistán se neobejde bez přítomnosti vojáků mezinárodních sil ještě přinejmenším deset let. Řekl to afghánský prezident Hamíd Karzáí v rozhovoru pro dnešní číslo německého deníku Bild.

„Budeme potřebovat více času,“ prohlásil Karzáí. „Zkáza byla příliš rozsáhlá. Obnova v Afghánistánu bude trvat déle, než jsme mysleli,“ vysvětloval, proč musí mezinárodní síly v zemi zůstat.

Vojáci mezinárodních sil společně s afghánskou armádou bojují proti Talibanu i dalším vzbouřencům, cvičí afghánské bezpečnostní síly a pomáhají obnovit jejich postavení v zemi. Na místě jich slouží na 60.000 a USA usilují o další posílení mezinárodní vojenské přítomnosti. Mezi zeměmi, které už přislíbily zvýšení svého kontingentu, je i Česká republika.

Mezinárodní síly však v Afghánistánu čelí rostoucímu nepřátelství civilních obyvatel. Podle průzkumu veřejného mínění, který na začátku prosince zorganizovaly tři západní televizní stanice, vnímá americkou přítomnost v zemi pozitivně pouze 42 procent Afghánců.

Afghánistán v současnosti zasáhla vlna násilností. Rok 2007 byl nejkrvavější od americké invaze v roce 2001, do konce listopadu zde zahynulo 6000 lidí.