Spojené státy zpřísnily podmínky pro prodej střelných zbraní

Washington - Kongres Spojených států ve středu schválil zákon, který rozšiřuje kontrolu zájemců o koupi střelných zbraní. Zákonodárci tak reagovali na dubnový masakr na kampusu univerzity ve virginském Blacksburgu, kde psychicky narušený student Čo Sung-hu postřílel 32 lidí a poté spáchal sebevraždu. Nyní se čeká na podpis prezidenta George Bushe, aby zákon vstoupil v platnost.

Norma poskytne finanční prostředky pro zdokonalení databáze zájemců o koupi zbraní (NICS) amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), v níž se kontrolují údaje o nákupech zbraní obyvateli USA. Přiměje také jednotlivé státy rozšířit prověrky vlastníků zbraní a poskytnout dodatečné údaje o jejich zdravotním stavu a výpisy z trestních rejstříků pro databázi NICS. 

Dosavadní zákony sice bránily duševně nemocným a odsouzeným zločincům legálně vlastnit zbraň, ale jednotlivé americké státy se s ohledem na ochranu osobních údajů a také kvůli rozpočtovým omezením doposud zdráhaly poskytovat údaje o uživatelích zbraní federálnímu systému. Podle federálních úřadů v plné míře poskytovalo informace o duševním zdraví svých obyvatel jen 23 států z 50. Washingtonská organizace Třetí cesta již dříve uvedla, že v databázi NICS chybí až 90 procent záznamů o duševně nemocných lidech, kteří ze zákona nesmějí zbraň vlastnit. 

„Ze spolehlivé federální databáze, která poskytne přesné informace o zájemci o koupi zbraně, bude mít prospěch každý,“ řekl jeden z autorů zákona senátor Patrick Leahy a dodal, že se tak omezí počet zbraní, které se dostanou do rukou problémových jedinců. 

John Dingell, další z předkladatelů zákona, uvedl, že tato právní norma spojila zastánce i odpůrce volného držení zbraní. Zákonodárci ji totiž konzultovali i s vlivnou Národní asociací držitelů střelných zbraní (NRA), která sdružuje na čtyři miliony členů a v minulosti zabránila přijetí několika zákonů proti volnému vlastnictví zbraní. NRA tak považuje návrh za své vítězství. 

„Vyloučit nebezpečí zneužití zbraně nedokáže žádný zákon. Obávám se, že člověk, který se dostane do takového stresu, že už chce zabíjet, tak je mu úplně jedno, jestli bude zabíjet zbraní palnou nebo sečnou. Mezi nejvíce používané zbraně patří kuchyňské nože,“ řekl výkonný ředitel Sdružení Lex Stanislav Gibson. Podle profesora historie a mezinárodních vztahů z Boston Univerzity Igora Lukeše ale vzít například nůž a někoho zabít vyžaduje mnohem větší formu agresivity, než téměř bezmyšlenkovitě, automaticky vytáhnout z kapsy pistoli a zmáčknout kohoutek.

Američané patří mezi „nejozbrojenější“ národy na světě a rovněž počet vražd na obyvatele je v USA jedním z nejvyšších. Na následky poranění způsobených střelnou zbraní v USA ročně zemře kolem 30.000 lidí. Ve vlastnictví běžných občanů USA je odhadem na 250 milionů střelných zbraní. Spojené státy přitom mají přibližně 300 milionů obyvatel.

Zavedení větší restrikce by ale zemi podle Gibsona neprospělo. Může to totiž mít výsledně opačný efekt. „Zbraně přijedou do šedé sféry, stanou se ilegálními a potom začnou být skutečně nebezpečné. Legální zbraně jsou bezpečné, protože jsou vystopovatelné,“ dodal Gibson. Nová norma je první větší legislativní změnou v kontrole zbraní od roku 1994.