Putin by se mohl postavit do čela Gazpromu, píší Vedomosti

Moskva - Vladimir Putin by mohl kumulovat funkci premiéra i předsedy správní rady plynárenského gigantu Gazprom, až příští rok odejde z Kremlu, napsal dnes ruský finanční list Vedomosti, který se odvolává na zdroje blízké vládě.

 

Putin bude zřejmě kandidátem na tuto funkci, obsazenou nyní Dmitrijem Medveděvem, pokud ten bude příští rok v březnu zvolen prezidentem, shodují se podle listu zdroje blízké Medveděvovi, Kremlu i Gazpromu.

Tisková služba Gazpromu tuto možnost na dotaz agentury AFP odmítla komentovat.

Medveděv oznámil, že opustí vedení Gazpromu, pokud se stane příští rok prezidentem. Jeho zvolení je podle dosavadního vývoje velmi pravděpodobné. Vladimir Putin, kterému skončí druhé volební období, již nemůže podle ústavy kandidovat po třetí po sobě, a jako svého nástupce proto navrhl právě Medveděva.

Akcionáři Gazpromu musejí navrhnout kandidáty na šéfa do 31. března příštího roku, uvedl zástupce ministerstva pro hospodářský rozvoj a obchod, kterého citují Vedomosti. Vláda již dostala seznam vhodných kandidátů, kteří by mohli vstoupit do správní rady Gazpromu, uvedl tento činitel, který nechce být jmenován.

Podle jiného zdroje blízkého Kremlu může být nejprve do čela Gazpromu jmenován „technický kandidát“ a Putin bude následovat až později.

"Účast premiéra ve správní radě společností není zakázána: například Michail Fradkov (bývalý ruský premiér) řídil dozorčí radu Vněšekonombanky, zdůrazňují Vedomosti.

Ruský prezident v lednu 2006 na tiskové konferenci prohlásil, že se necítí být podnikatelem a nemá v úmyslu po skončení svého mandátu postavit se do čela ropného gigantu.

„Je málo pravděpodobné, že bych mohl řídit obchodní skupinu. Necítím se být podnikatelem, ani svou povahou ani svými předchozími zkušenostmi,“ řekl tehdy Putin, bývalý pracovník tajných služeb, když se ho zeptali, zda by případně nechtěl řídit Gazprom.

Pokud to nebude Putin, mohl by být do čela Gazpromu jmenován zástupce vlády nebo Kremlu, soudí analytik Steven Daševskij, který jmenuje mezi případnými uchazeči o tuto funkci současného premiéra Viktora Zubkova, ministra průmyslu a energetiky Viktora Christěnka, a také členy prezidentské administrativy Igora Sečina a Vladislava Surkova.

Gigant Gazprom, který je hlavním světovým producentem a vývozcem zemního plynu, je kontrolován ruským státem. Podle posledních průzkumů by chtěla pro tento energetický gigant pracovat téměř polovina Rusů.