Vyvrcholily oslavy rozšíření Schengenu

Hegyeshalom (Maďarsko)/Spodnja Škofije (Slovinsko) - Na rakousko-maďarské a italsko-slovinské hranici dnes vyvrcholily oslavy rozšíření takzvaného schengenského prostoru, který občanům více než dvou desítek evropských zemí umožňuje volné cestování po značné části kontinentu. Dnešní ceremoniály uzavřely sérii slavností, které vypukly po otevření hranic o čtvrteční půlnoci.

Oslavy na hraničním přechodu Hegyeshalom se zúčastnili předseda Evropské komise José Barosso, premiéři Slovenska, Maďarska a Portugalska Robert Fico, Ferenc Gyurcsány a José Sócrates a rakouský ministr vnitra Günter Platter. „Otevřením hranic jsme překonali rozdělení Evropy,“ prohlásil Platter na slavnosti. „Je to velký den pro Rakousko, pro všech devět nových schengenských států a především pro Evropu,“ dodal.

„Máme velká očekávání, že sjednocená Evropa bude fungovat,“ řekl Barosso a zdůraznil, že největšími evropskými hodnotami jsou mír, svoboda a demokracie. Premiér Portugalska, které tento půlrok předsedá Evropské unii, Barossova slova potvrdil. „Tyto hodnoty vytvořily Evropskou unii. Má země je hrdá na to, že jsme mohli k tomuto velkému okamžiku přispět,“ prohlásil Sócrates.

Barosso, Sócrates a Platter se odpoledne přesunuli na italsko-slovinskou hranici, kde se na hraničním přechodu Spodnja Škofije konala obdobná slavnost za účasti slovinského premiéra Janeze Janši a italského ministra vnitra Giuliana Amata.

Schengenský prostor umožňující volný pohyb osob přes hranice se o čtvrteční půlnoci rozšířil o devět převážně postkomunistických zemí. Nyní zahrnuje 24 zemí a 400 milionů lidí se díky němu může bez problémů pohybovat po velké části Evropy. Rozšíření oblasti bez vnitřních hranic však vyvolalo obavy především v Rakousku a Německu z možného nárůstu kriminality.

Tyto obavy se dnes pokusil rozptýlit rakouský deník Die Presse. Podle něj otevření hranic sice znamená nárůst rizika, je však třeba strach překonat. Žádné analýzy nepotvrdily, že by zemi hrozil masový příliv přistěhovalců, napsal Die Presse, podle něhož rozšíření schengenského prostoru nijak nezvýší počet imigrantů.