Thajské volby údajně vyhráli stoupenci sesazeného premiéra Šinavatry

Bangkok - Dnešní parlamentní volby v Thajsku údajně vyhráli stoupenci sesazeného premiéra Tchaksina Šinavatry. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na výsledky průzkumů u hlasovacích místností. Zprávy se však rozcházejí v rozsahu vítězství strany.

Podle některých odhadů získala Strana lidové moci (PPP) 256 křesel z celkového počtu 480 v parlamentu, což znamená většinu. Druhý zdroj však uvádí, že strana získala pouze 202 mandátů, což by potvrzovaly i předvolební průzkumy. S takovýmto výsledkem by premiér musel hledat podporu u menších stran a vytvořit s nimi koalici.

Protišinavatrovská Demokratická strana obsadí 162 místa. O složení nového zákonodárného sboru, ale především o návratu a podobě demokracie po patnácti měsících neoblíbené vojenské vlády mělo dnes možnost rozhodovat téměř 42 milionů oprávněných voličů, urny se uzavřely ve tři hodiny (08:00 SELČ).

Tchaksin Šinavatra byl svržen při nekrvavém vojenském převratu loni v září, přesto však zůstal široce oblíbeným politikem, zejména ve venkovských oblastech. PPP založila svou kampaň na slibu, že se Šinavatra vrátí zpátky ze svého londýnského exilu. V případě, že by PPP získala většinu, Šinavatra se vrátí 14. února, říkají šéfové strany. Proč by jeho návrat měl být přesně na sv. Valentýna však neuvádí.

Podle analytiků ale nemá PPP ještě vyhráno, protože armáda a royalisté budou dělat vše, co bude v jejich silách, aby znemožnili Šinavatrovi a jeho partnerům vládu sestavit.