V Saúdské Arábii zatčeny tři desítky údajných členů Al-Káidy

Rijád - Saúdskoarabské bezpečnostní síly zatkly 28 osob, o kterých ministerstvo vnitra tvrdí, že jsou to členové teroristické sítě Al-Káida. Ministerstvo oznámilo, že zadržení jsou podezřelí z přípravy zločineckých akcí na různých místech království.

Podezřelí muži byli zatčeni v Mekce, Medině, hlavním městě Rijádu a v oblasti u severní hranice království.

Jeden ze zadržených je cizí státní příslušník žijící v Saúdské Arábii, ale země jeho původu zveřejněna nebyla. Zatajit ji vyžaduje veřejný zájem, zdůraznilo ministerstvo. Podle agentur pravděpodobně pochází z některé arabské země.

Už v pátek ministerstvo oznámilo, že o minulém víkendu byl zatčen neupřesněný počet členů Al-Káidy, kteří plánovali teroristické útoky v době výroční muslimské pouti hadždž, jež skončila v pátek a které se zúčastnilo kolem 2,5 milionu věřících.

Podle agentury AP tři týdny před začátkem hadždže saúdská vláda oznámila dopadení více než 200 podezřelých, kteří rovněž plánovali teroristické útoky: terčem se měla stát ropná zařízení v Saúdské Arábii. Mezi zadrženými bylo i 18 mužů v čele jemenským raketovým expertem, kteří prý chtěli do Saúdské Arábie propašovat osm raket kvůli teroristickým operacím.

Ze Saúdské Arábie pochází vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin. Od roku 2003 monarchie zesílila boj proti teroristickým buňkám Al-Káidy, které na jejím území spáchaly množství atentátů. Ty si vyžádaly desítky lidských životů včetně západních občanů.