Občanská válka v Pobřeží slonoviny prozatím skončila

Praha - Po pěti letech násilí a masakrů míří Pobřeží slonoviny k míru, vláda i rebelové se dohodli na odzbrojení. Země, roky rozdělená mezi dvě válčící strany, se má opět spojit. Nadšení ovšem kalí fakt, že podobnou dohodu uzavřel prezident s vůdcem povstalců už minulý rok. Pak jí ale oba porušili.

Válka jihu proti severu končí bez vítěze, tisíce vojáků si musí hledat práci. Většina mužů z obou táborů si ale jen vymění uniformy, protože nová národní armáda, společná pro celou zemi, už nabírá rekruty.

„Naši vojáci, kteří mají práci, odejdou z fronty domů. Ti, co ji nemají, si ji buď najdou nebo nastoupí výcvik v nových národních silách. Pak budou mít na starosti obranu země a dodržování bezpečnosti,“ popisuje budoucnost generál rozpuštěné armády rebelů Ismaila Bakayoko. Podle prezidenta země Laurenta Gbagba bude odedneška v Pobřeží slonoviny klid, vojáci odejdou do tří měsíců, říká.

Třicet osm tisíc mužů má odejít do civilu, jenže tisíce z nich nic jiného než boje neznají. Do armády se dostali jako dětï vojáci a celé dospívání měli v rukou samopal, drtivá většina z nich je navíc závislá na drogách. Pobřeží slonoviny musí vyřešit co s nimi, stejně jako v okolních státech. V Libérii a Sierře Leone se ale převychovat náctileté bojovníky příliš nedaří. „Je to složitý úkol, ale my ho zvládneme. Všem jim rychle najdeme práci,“ prohlašuje prezident Gbagbo.

Sedmnáctimilionová země zdecimovaná pětiletou občanskou válkou se potácí na pokraji obří humanitární krize. Mohla by ji zvládnout, kdyby se jí podařilo obnovit vývoz kávy a kakaa v předválečném množství. Velkou neznámou ale je, co se stane, až se bývalým vojákům přestane líbit práce sběračů na plantážích, kam je teď vláda posílá. Tak nějak tu před pěti lety začala poslední válka.

Vydáno pod