Prezidentské volby v Uzbekistánu nebyly podle OBSE demokratické

Taškent - Nedělní prezidentské volby v Uzbekistánu, v nichž si s největší pravděpodobností zajistil současný autoritářský prezident Islam Karimov další sedmiletý mandát, nebyly demokratické. Uvedla to Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž pozorovatelé na volby dohlíželi.

Hlasování se podle OBSE konalo „v přísně kontrolovaném politickém prostředí, které nedávalo prostor skutečné opozici, a volby obecně nesplnily mnoho závazků vůči OBSE týkajících se demokratických voleb,“ konstatuje organizace v tiskovém prohlášení, z něhož citují tiskové agentury.

Uzbecká opozice již předem regulérnost voleb zpochybnila. Existenci tří Karimovových protikandidátů označila jen za formální; širší veřejnost je podle ní prakticky neznala, v zemi navíc neexistují registrované opoziční strany a většina opozičních vůdců žije v zahraničním exilu nebo je ve vězení.

Tuto skutečnost zaznamenala i OBSE. „Všichni kandidáti v těchto volbách veřejně podpořili úřadujícího prezidenta, voliči tak neměli možnost skutečného výběru,“ tvrdí ve zprávě velvyslanec OBSE v Uzbekistánu Walter Siegl.

Také tiskové agentury v průběhu hlasování upozornily, že volby měla možnost sledovat jen hrstka zahraničních pozorovatelů či novinářů. V některých volebních místnostech se prý vyskytly případy opakovaného hlasování, jinde členové volební komise asistovali voličům při vyplňování hlasovacích lístků a zaznamenáno bylo také hromadné vhození lístků do urny jedním členem rodiny zastupujícím své blízké.

Ústřední volební komise ale již v neděli naznačila, že hlasování bude považovat za regulérní. Rovněž pozorovatelé Společenství nezávislých států konstatovali, že se výběr nové uzbecké hlavy státu uskutečnil za „všeobecně uznávaných norem pro demokratické volby“, citovala z jejich zprávy agentura AP.

Výsledky hlasování by měly být vyhlášeny během dneška, všeobecně se ale očekává drtivé vítězství Karimova, který je u moci už od roku 1989. Aktivisté hnutí za lidská práva jej obviňují z porušování základních svobod. Západ vládu tohoto bývalého vysokého komunistického funkcionáře v roce 2005 kritizoval za krvavé potlačení protestních pochodů ve městě Andižanu, kde stovky lidí přišly o život.