V Egyptě se zhroutila výšková budova

Alexandrie (Egypt) - Nejméně pět lidí přišlo o život v Alexandrii na severu Egypta, kde se zřítila dvanáctipatrová budova. S odvoláním na egyptské záchranáře o tom informovala agentura Reuters, podle které počet obětí možná ještě vzroste.

První úřední informace upřesnily, že jednou z obětí je čtyřleté děvčátko a že o život přišli dva muži a dvě ženy. Z trosek se zatím podařilo záchranářům vyprostit další živou ženu, její zranění nepovažují lékaři za kritická.

„Větší počet obětí zatím nelze vyloučit,“ řekl novinářům mluvčí záchranářů.

V budově žije 18 rodin, celkem kolem 50 osob. Proti původním informacím se ale nepotvrdilo, že by většina obyvatel pobývala v okamžiku neštěstí doma. Budova se sesula v dopoledních hodinách, když už řada obyvatel odešla do práce a děti do školy.

K neštěstí došlo ve čtvrti Loran ve východní části města, kde žijí především hůře situované rodiny.

V roce 1993 nařídily místní úřady destrukci dvou nejvyšších pater této budovy, protože ohrožovala stabilitu celé konstrukce, příkaz ale nebyl nikdy naplněn.

Podle guvernéra města Abdala Labíba, kterého cituje agentura Mena, se budova naklonila na jednu stranu, když stavební dělníci pracovali na rekonstrukci prvního podlaží. Vyklizeny musely být i dva sousední domy, jejichž stabilita byla při neštěstí rovněž vážně narušena.

Příčinu neštěstí zatím egyptské úřady neupřesnily, zahraniční zdroje ale naznačují, že by mohlo jít o následek nedodržování stavebních standardů.

Podobná neštěstí jsou v Egyptě poměrně častá. Řada budov, zejména obytných, byla postavena bez příslušných stavebních povolení, nebo byla vybudována z nekvalitních materiálů.

V květnu přišli o život při zřícení domu dva lidé v Káhiře, v říjnu minulého roku si obdobné neštěstí ve městě Mansúra vyžádalo sedm lidských životů. V roce 2005 se zhroutil šestipatrový dům v Alexandrii a pod troskami zahynulo 16 obyvatel, dalších 17 lidí utrpělo zranění. Zatím nejtragičtější bilanci má neštěstí v Dimjátu na severu země, kde v únoru 2002 zahynulo při zřícení obytné budovy 27 lidí.

Vydáno pod