Vládní návrh zákona má otevřít Libanonu cestu z politické krize

Bejrút - Libanonská vláda dnes přišla s návrhem zákona, který by jako dodatek ústavy umožnil zvolit náčelníka generálního štábu libanonské armády generála Michela Sulejmána za prezidenta. Libanon je bez hlavy státu už od 23. listopadu, kdy vypršel termín dosavadního prosyrsky orientovaného Emila Lahúda. Rozpory politických táborů kolem volby jeho nástupce dál prohlubují krizi v zemi a prezidentské pravomoci zatím převzala vláda.

 

Ministr informací Ghazí Arídí po dnešním zasedání vlády oznámil, že kabinet Fuáda Siniury připravil „jednorázový“ dodatek ústavy, který má umožnit, aby Sulejmán usedl do křesla prezidenta republiky. Arídí dodal, že návrh zákona bude předložen ke schválení parlamentu, poslanci se mají k volbě prezidenta sejít již v sobotu.

Zatím není jasné, zda tento krok vlády bude mít pozitivní dopad. Předseda parlamentu a opoziční předák Nabíl Barrí už předem prohlásil, že od kabinetu, který považuje za nezákonný, žádný zákon nepřijme. Opozice podporovaná Sýrií a Íránem zastává názor, že prozápadně orientovaná Siniurova vláda nemá žádný zákonný mandát od loňského roku, kdy z ní odešlo všech pět šíitských ministrů.

Vláda a opozice se sice dokázaly dohodnout, že Sulejmán by byl vhodný kandidát na uvolněný úřad, jeho zvolení ale vázne na rozdílných pohledech pokud jde o samotný volební proces, o podobu nové vlády a především na to, jak si rozdělí moc, až se nový prezident ujme vlády.