Ruská armáda úspěšně otestovala nové typy balistických raket

Moskva - Ruská ponorka dnes úspěšně otestovala novou balistickou raketu. Odpálila ji v Barentsově moři a o několik minut poději raketa zasáhla cíl na Kamčatském poloostrově. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

Raketa typu RSM-54, známá také pod označením Siněva (modravá), je hybridní balistická střela, která nemůže být zaměřena protiraketovými systémy, jež spoléhají při výpočtech na balistickou trajektorii. Dnešní test byl druhý úspěšný za uplynulý týden.

Oficiální činitelé také oznámili úspěšné zkušební odpálení pozemní rakety RS-24 s vícečetnou hlavicí z oblasti Pleseck v severním Rusku. Tato raketa, která byla poprvé vyzkoušena v květnu letošního roku, úspěšně zasáhla cíl na Kamčatce.

Spojené státy hodlají v Polsku a České republice vybudovat systém protiraketové obrany, který má sloužit proti útokům ze zemí, jako je Írán. Ačkoli Washington opakovaně ujišťuje, že protiraketový systém nemá být namířen proti Rusku, Moskva ho považuje za bezpečnostní hrozbu a varovala, že přijme odpovídající opatření.