Zřícení mostu v Nepálu si vyžádalo desítky mrtvých

Káthmándú - Desítky lidí se stále pohřešují v západním Nepálu, kde se v úterý zřítil visutý most pro pěší přes řeku Bheri. Ze 400 až 500 osob, které přes most v okamžiku neštěstí přecházely většina vyvázla bez úhony, potvrzeno je zatím 16 mrtvých a 40 zraněných. Dále se pátrá po 37 až 50 lidech, uvedly odpoledne místní úřady, které ráno informovaly o stovkách nezvěstných.

„Je malá naděje, že se ještě najde někdo, kdo přežil,“ řekl představitel místní správy Anil Kumar Pandey. Dodal, že po pohřešovaných, mezi kterými jsou prý především ženy a děti, pátrá v korytu studené horské řeky kolem 450 policistů a vojáků s pomocí dvou vrtulníků.

Ze zraněných muselo být podle úřadů 30 lidí hospitalizováno, přičemž pět osob je v kritickém stavu. Počet pohřešovaných se snížil poté, co se podařilo vyslechnout obyvatele okolních vesnic, z nichž lidé postižení pádem mostu většinou pocházeli. Ukázalo se, že se mnohým podařilo uniknout po troskách do bezpečí.

„Předtím, než most začal padat, jsem slyšela divný zvuk. Vypukla panika a slyšela jsem výkřiky… Někteří lidé se potom snažili pomoci vytáhnout postižené z vody,“ líčila pětapadesátiletá žena, která byla s lehčím zraněním převezena do nemocnice.

Most z kovu a ocelových lan v délce 120 metrů se klenul přibližně 50 metrů nad hladinou řeky Bheri asi 380 kilometrů západně od nepálského hlavního města Káthmándú. Podle prvních poznatků se zdá, že jeden z pilířů mostu povolil pod davem poutníků, kteří mířili na náboženskou slavnost. Jiné zdroje uváděly, že tíhu stovek lidí neudržela nosná lana.

Vydáno pod