Za atentátem na Bhuttovou prý stojí Al-Káida

Islámábád - Pákistánská vláda odmítla potvrdit, že by za vraždou pákistánské expremiérky Benazír Bhuttové stála teroristická síť Al-Káida. O tom, že se k útoku přihlásila, informovala agentura AFP s odvoláním na pákistánskou televizní stanici ARY. Atentát na expremiérku vyvolal v zemi nepokoje. Armáda a policie jsou v maximální pohotovosti a podle nejnovějších zpráv pákistánské síly získaly oprávnění střílet do násilně se chovajících demonstrantů.

Vláda prý nemá o spojení mezi Al-Káidou a zavražděním bývalé pákistánské premiérky prý nemá žádné informace. Připustila nicméně, že za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu mohou být „extrémistické živly“.

Spáchání atentátu Al-Káidou potvrdil také internetovému vydání listu Asia Times údajný mluvčí této teroristické organizace. „Je to naše první vítězství nad těmi, kteří se spojili z bezvěrci (tj. Západem) v boji proti Al-Káidě a vyhlásili válku mudžáhidům (bojovníkům svaté války islámu),“ sdělil serveru telefonicky.

Neznámý útočník střelil čtyřiapadesátiletou expremiérku do krku a do hrudi, když po předvolebním shromáždění v Rávalpindí nastupovala do auta. Poté odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle, zabil 16 lidí a 56 dalších zranil.

Ostatky Bhuttové byly v noci letecky přepraveny do provincie Sindh, odkud pochází její rodina. Dnes okolo poledne místního času (zhruba v 09:30 SEČ) by tam měla být pohřbena na rodinném hřbitově vedle svého otce, někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.

Zavraždění Bhuttové, velké favoritky parlamentních voleb vypsaných na 8. ledna, odsoudili všichni přední světoví státníci a v Pákistánu vyvolalo nové násilnosti, při nichž zemřely nejméně čtyři osoby. Pákistánská vláda proto uvedla do plné pohotovosti policii a polovojenské jednotky ve snaze zvládnout násilné protesty, které se však během noci zmírnily. Prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil tři dny státního smutku k uctění památky zavražděné.