Při pohřbu Bénazír Bhuttové zemřelo nejméně 16 lidí

Islámábád - V Pákistánu pohřbili včera zavražděnou opoziční političku Bénazír Bhuttovou. Ve městě Gári Kuda se s ní rozloučily tisíce lidí. Manžel Bhuttové předtím překryl její rakev zeleno-červeno-černou trikolorou barvami její Pákistánské lidové strany. Podle agentury Reuters v oblasti zemřelo nejméně 16 lidí, včetně tří policistů. Jestli šlo o teroristický útok se zatím neví.

Místní televize vysílají v přímém přenosu záběry prosté dřevěné rakve, kterou ulicemi Garhi Khuda Bakš, rodiště Bhuttové, nesou její stoupenci.

Procesí vyšlo na sedm kilometrů dlouhou cestu k mauzoleu v Garhi Khuda Bakš. Ulice lemují davy lidí, kteří pláčou, sténají a v zoufalství se bijí do hlavy. „Bhuttová je živá, Bénazír žije,“ křičeli s pláčem mnozí z nich.

„Byla nejen předsedkyní PPP, ale také vůdkyní celé země. Nevím, co se s naší zemí stane teď,“ řekl dvaatřicetiletý Nazakat Súmrú, jeden z těch, kdo přišli Bhuttovou vyprovodit na poslední cestě.

Uzavřenou rakev pokrytou zeleno-červeno-černou trikolórou v barvách její Pákistánské lidové strany (PPP) doprovází manžel Bhuttové, Ásif Alí Zardárí, který na pohřeb přiletěl z Dubaje, kde Bhuttová žila posledních osm let v exilu. Do Pákistánu se vrátila letos v říjnu, aby kandidovala v parlamentních volbách, v nichž měla podle mínění analytiků největší šanci zvítězit a stát se příští pákistánskou premiérkou.

Ostatky Bhuttové byly v noci letecky přepraveny z Rávalpindí do provincie Sindh a poté do Garhi Khuda Bakš. Tady má být Bhuttová pohřbena v bílém rodinném mauzoleu vedle svého otce, někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.