Polsko pošle do Afghánistánu dalších 400 vojáků

Varšava - Polsko vyšle dalších 400 vojáků do kontingentu Severoatlantické aliance v Afghánistánu. V pátek to uvedli polští ministři zahraničí a obrany.

Polsko, které je největším exkomunistickým členem aliance, má nyní v Afghánistánu 1200 vojáků. „To je příliš málo pro seriózního spojence NATO,“ řekl v televizním rozhovoru ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Také ministr obrany Bogdan Klich řekl, že nynější angažovanost Polska v Afghánistánu není dostatečná. Oba ministři připustili, že bezpečnostní podmínky v Afghánistánu by se mohly zhoršit, kdyby se oslabila stabilita v sousedním Pákistánu po zavraždění Bénazír Bhuttové.

„Naše jednotky by byly v nebezpečí, kdyby se Pákistán 'talibanizoval',“ řekl Sikorski v narážce na afghánské extremistické hnutí Taliban. „Doufám, že se to nestane,“ dodal.

Zatímco Polsko posiluje svůj kontingent v Afghánistánu, stahuje vojáky z Iráku. Prezident Lech Kaczyński před týdnem v pátek podepsal ukončení mise 900 polských vojáků v Iráku do konce října příštího roku a přes svůj dosavadní odpor podpořil návrh vlády Donalda Tuska.

Vydáno pod