Slovinci se chystají na předsednictví EU

Lublaň - Slovinci finišují s přípravami na předsednictví Evropské unii. Chystají se už od ledna roku 2005 a na šéfování vyčlenili 62 milionů eur. Připouštějí ale, že částka může být ještě vyšší. Nejvíc padne na platy asi 2500 lidí, které předsednictví zaměstná. Nejviditelnější investicí a taky asi nejkontroverznější je stavba nového kongresového centra.

Brdo je idylické místo nedaleko slovinské metropole Lublaně. S oblibou se tu rekreoval jugoslávský diktátor Josip Broz Tito. Teď se uzavřený areál o ploše 500 hektarů chystá na návštěvníky z Bruselu. Komplex skýtá veškeré pohodlí včetně luxusního hotelu. Jen plavky mohou delegáti nechat doma, bazén se proměnil v zázemí pro novináře. Podle Iztoka Puriče, ředitele komplexu Brdo, vyšly úpravy na 15 milionů eur. Poblíž původního zámečku vyrostla moderní třípodlažní budova.

Otázkou ale zůstává, co se supermoderním centrem bude, až se bruselští politici přesunou zase o dům dál. „Ještě moc nevíme, snad se to bude používat jako vzdělávací středisko,“ soudí Purič. Právě nejasnosti kolem dalšího využití vedly ke kritice projektu. Horlivé debaty vyvolalo taky logo slovinského předsednictví. Zlí jazykové tvrdí, že až příliš nápadně připomíná symbol evropského fotbalového šampionátu. Autor vítězného návrhu se brání, že výsledek je dílem kompromisu. „Logo má mnoho významů, symbolizuje jak Slovinsko, tak Evropskou unii. Představuje list dubu, který je pevný jako charakter Slovinců, zároveň je tam naše nejvyšší hora Triglav a taky unijní hvězda. Můj původní návrh byl černobílý, ale nakonec to chtěli v barvách. Vláda je náročný klient,“ poznamenává Robert Kuhar, designér a autor loga.

Diskuze už teď ale Slovincům stejně nejsou k ničemu. Logo se už skví na desítkách typů propagačních předmětů. Od ručníků po sáčky s cukrem.

Vydáno pod