Novým předsedou největší pákistánské opoziční strany bude syn Bhuttové

Islámábád – Při volbě nového předsedy Pákistánské lidové strany nedošlo k žádnému překvapení. Šéfem největší opoziční strany, v jejímž čele stála Bénazír Bhuttová, se stal jeden z předpokládaných kandidátů – teprve devatenáctiletý Bilával, syn zavražděné političky. Její manžel, podle analytiků druhý z favoritů na získání předsednického křesla, bude spolupředsedou. Vedení Pákistánské lidové strany si také vyslechlo politickou závěť Bhuttové a jednalo o postoji k lednovým volbám.

Především na výsledcích jednání závisí, zda se volby, plánované na 8. ledna, budou konat ve stanoveném termínu nebo budou odloženy o tři až čtyři měsíce, jak dnes oznámil mluvčí provládní Pákistánské muslimské ligy. Západní státy jejich uspořádání podporují s tím, že je třeba pokračovat v demokratickém procesu, ke kterému Bhuttová svou politickou činností nemálo přispěla.

Mluvčí ligy případnou změnu termínu odůvodnil současnou situací na politické scéně, kdy některé opoziční skupiny, například strana Návaze Šarífa, chtějí volby bojkotovat a největší opoziční strana hledá nástupce Bhuttové. Konání voleb ohrožují také nepokoje, které smrt političky vyvolala. Rozhodnutá o odkladu volebního data by měly pákistánské úřady oznámit do 24 hodin.

Před rodinným domem Bhuttové ve vesnici Naudero, kde se zasedání strany koná, se shromáždilo tisíce demonstrantů, kteří skandovali protivládní hesla na adresu prezidenta Parvíze Mušarafa.