Bin Ládin obvinil Spojené státy ze spiknutí

USA – Téměř hodinová nahrávka nejhledanějšího teroristy světa Usáma bin Ládina je věnována zejména Iráku. Ve svém sobotním poselství vyzývá Ládin Iráčany, aby se vyvarovali sestavení vlády národní jednoty. Vznik takového státu je podle něho snahou Spojených států, které jeho vytvoření podporují, lépe získat kontrolu nad Irákem a jeho ropnými zásobami.

Cílem bin Ládinovy nahrávky je udržet irácké povstalce, především stoupence Al-Káidy, jednotné. Vláda, v níž by měli zastoupení sunnité, šíité i Kurdové, by zřízení islámského státu v Iráku zabránila, proto ty, kteří ji podporují a vstoupí do ní, označuje bin Ládin za odpadlíky islámu. Spojené státy chtějí, říká vůdce teroristické sítě Al-Káida v náhravce s názvem Cesta k potlačení spiknutí, realizovat své plány na rozdělení země a získání iráckého ropného bohatství.

Podle Bílého domu je Usámův vzkaz dokladem, že bezpečnostní situace v Iráku se zlepšuje. Promluva k Iráčanům USA utvrzuje v tom, jak je přítomnost mezinárodních sil v zemi velmi důležitá, stejně jako mise zaměřená na porážku Al-Káidy.

Ve svém poselství se vedle Iráčanů obrací také k Izraeli, který jeho organizace údajně nikdy neuzná. Zmiňuje se o úmyslu stoupenců Al-Káidy přiostřit džihád v Palestině.

Zvuková nahrávka se objevila 29. prosince na webové stránce islámských radikálů přibližně měsíc po posledním poselství z konce listopadu, ve kterém bin Ládin vyzýval evropské země k ukončení vojenské spolupráce se Spojenými státy v Afghánistánu. Výzvu odvysílala katarská televize Al-Džazíra. Vůdce teroristické sítě se stále úspěně skrývá, na jeho dopadení vypsaly USA odměnu ve výši 50 milionů dolarů.