V úterý by měl Pákistán oznámit termín parlamentních voleb

Islámábád – Pákistánská volební komise měla dnes oznámit termín konání parlamentních voleb, rozhodnutí ale bude známo až v úterý. Komise potřebuje ještě vyhodnotit bezpečnostní situaci v jednotlivých provinciích, neboť nepokoje, které vypukly po smrti Benazír Bhuttové, přípravu voleb na mnoha místech zkomplikovaly. O odkladu termínu se mluví také v souvislosti s prohlášení opozice, že chce volby bojkotovat. Největší opoziční strana Pákistánská lidová strana ale na včerejším zasedání podpořila 8. leden jako datum konání voleb, očekává se, že ostatní opoziční politici ji budou následovat.

Zítra by se měl Pákistán s jistotou dozvědět, zda se parlamentní volby budou konat počátkem ledna, nebo až za čtyři měsíce, neboť i takovou možnost vládní strany připustily. Největší opoziční strana, která mohla dobu konání voleb především ovlivnit, se během nedělního jednání usnesla na novém předsedovi, kterým se stal syn Bhuttové, teprve devatenáctiletý Bilavál. Zároveň oznámila, že si přeje dodržet původní termín voleb, stanovený na 8. ledna.

Jejich uspořádání tak komplikují především nepokoje, které vypukly po atentátu na Bhuttovou. Jen v provincii Sindh, odkud politička pochází a kde měla nejvíce stoupenců, bylo zničeno přes 40 volebních místností. V celém Pákistánu si násilí vyžádalo více než čtyřicet mrtvých. Důvodem nepokojů je chaos a vyostření neshod, které jsou způsobeny prohloubením politické krize po smrti předsedkyně největší opoziční strany, a také nejasnosti, jaká byla skutečná příčina její smrti.

Vláda osobám z nejbližšího okolí Benazír Bhuttové, které především nevěří vládní verzi o úmrtí političky, nabídla možnost nechat její tělo posmrtně ohledat. Její manžel Ásif Alí Zardárí k pitvě nedal souhlas, což znemožňuje odhalení možné přičiny smrti jeho manželky. Vyslovil ale přání, aby se na vyšetřování podílely OSN a Velká Británie.