Devatenáct mrtvých při důlním neštěstí v Číně

Peking - V severovýchodní Číně zahynulo při důlním neštěstí 19 horníků. Oznámila to agentura Nová Čína. Je to další z tragických incidentů v čínském důlním průmyslu. Začátkem prosince při jednom z nich přišlo o život přes 100 zaměstnanců dolů v provincii Šan-si.

Sobotní výbuch se týká soukromého uhelného dolu Sun-fa v provincii Chej-lung-ťiang. Při dvoudenních záchranných operacích se na povrch podařilo dostat těla 19 mrtvých. Důl prý v minulosti přišel o licenci, ale přesto v něm majitelé těžbu obnovili.

V době výbuchu bylo pod zemí 21 horníků. Majitele zatkla místní policie a úřady nařídily evakuaci všech dolů v blízkosti a pozastavení těžebních prací.

V provincii Šan-si na začátku prosince zahynulo 105 osob. Bylo to druhé nejtragičtější důlní neštěstí v minulých dvou letech. V srpnu zemřelo po přívalových deštích 181 horníků ve dvou dolech u města Sin-tchaj v provincii Šan-tung ve východní Číně.

Čínské doly jsou považovány za nejnebezpečnější na světě. Loni v nich při nehodách přišlo podle oficiální statistiky o život 4700 horníků. Nezávislé čínské organizace ale hovoří až o 20.000 mrtvých ročně.