V Chartúmu zraněn Američan a zabit jeho řidič

Chartúm - V Chartúmu byl dnes při útoku na svůj automobil zraněn americký občan a jeho súdánský řidič přišel o život. Oznámila to satelitní televize Al-Arabíja, avšak súdánské oficiální zdroje to podle agentury AP zatím nepotvrdily a americké nekomentovaly. Agentura AFP získala vyjádření amerického velvyslanectví v Chartúmu, které potvrdilo zranění amerického zaměstnance velvyslanectví a smrt súdánského řidiče.

Súdánské úřady prověřují, zda cílem bylo americké auto nebo vůz OSN. Není ani jasné, zda šlo o kriminální čin nebo o atentát mířený na konkrétní osobu.

Podle AFP se incident stal krátce po pondělní půlnoci v centru města. Ani AFP ale zatím neví, zda zraněný Američan patřil k diplomatickému sboru.

„Neznáme střelce ani jejich motiv,“ řekl zdroj AFP. Nevyloučil souvislost s oslavami Nového roku. Ty se ale týkají jenom křesťanských čtvrtí, v nichž v tomto ročním období bývá tradičně posilována policie.

Možná je také souvislost útoku s předáním odpovědnosti za oblast Dárfúru společným mírovým silám OSN a Africké unie. Má to zvýšit šanci na vyřešení humanitární krize v této části Súdánu. Vláda v Chartúmu dlouho odmítala vydat souhlas se zapojením jednotek OSN v Dárfúru s tím, že to povede k útokům islámských radikálů na západní vojáky. Až loni v červnu přistoupila na to, že bude vytvořena smíšená jednotka, v níž budou zastoupeny také  africké země.