Republikánský kandidát Romney kritizoval Bushe kvůli Iráku

Johnston (Iowa,USA)- Republikánský uchazeč o post amerického prezidenta Mitt Romney v úterý kritizoval administrativu prezidenta George Bushe kvůli způsobu vedení války v Iráku. Agentura Reuters napsala, že Romney se tak od Bushe, svého nepopulárního kolegy z republikánské strany, distancoval pouhé dva dny před začátkem primárních voleb ve státě Iowa.

„Myslím, že jsme byli méně efektivní při zvládání konfliktu po pádu Saddáma Husajna,“ řekl bývalý guvernér státu Massachusetts na tiskové konferenci. „Byli jsme málo připravení na to, co se přihodilo. Měli jsme málo lidí, věci byly nedoplánované, dalo by se říct, nedostatečně zorganizované,“ dodal Romney.

Romney se tak se svou kritikou Bushovy administrativy připojil ke svému rivalovi v prezidentských volbách, republikánskému senátorovi Johnu McCainovi. Ten po léta kritizoval způsob, jakým vedl válku v Iráku bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld.

Výběr stranických kandidátů pro prezidentské volby začíná ve čtvrtek. Období primárek startuje tradičně shromážděními republikánských a demokratických aktivistů v Iowě, po nichž budou v sobotu následovat republikánské schůze ve Wyomingu a v úterý 8. ledna primárky obou politických stran v New Hampshire.

Podle posledního průzkumu pro list The Des Moines Register mají hlavní republikánští favorité v Iowě - Romney a Mike Huckabee - při iowských primárkách podobné šance. Huckabee vede nad Romneym o šest procentních bodů, a to 32 procenty ku 26. S velkým odstupem je na třetím místě s 13 procenty John McCain. Doposud celonárodně vysoce favorizovaný bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani je mezi republikánskými uchazeči na šestém místě s pouhými pěti procenty preferencí.

Vydáno pod