Při explozi autobusu na Srí Lance zahynuli čtyři lidé

Kolombo - Nejméně čtyři lidé zahynuli a 24 dalších bylo zraněno v srílanském hlavním městě Kolombo poté, co armádní autobus přepravující nemocné a raněné vojáky explodoval po výbuchu miny nastražené na silnici. Uvedly to místní úřady.

K výbuchu došlo ve čtvrti nedaleko hotelu Nippon, kde má armáda své ústředí. Exploze zabila jednoho vojáka a tři civilisty, mezi nimiž byly i dvě děti ve věku 14 a 16 let. Podle ředitele místní nemocnice tvoří civilisté rovněž většinu zraněných.

Armáda z incidentu viní separatistické Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE). „Teroristé z LTTE připravili zbabělý pumový útok na civilisty a armádní autobus převážející nemocné,“ uvádí prohlášení srílanského ministerstva obrany.

Vzbouřenci zodpovědnost za výbuch odmítají. „Nemáme s tím nic společného,“ prohlásil mluvčí LTTE. „Je na vládě, aby zjistila pachatele.“

Exploze přišla den potom, co byl v hinduistickém chrámu zastřelen jeden z předních tamilských vyjednávačů. Opozice následně obvinila vládu, že nedokázala zajistit jeho bezpečnost.

Konflikt mezi vládními vojáky a povstalci, kteří chtějí vytvořit samostatný stát na severovýchodě ostrova, si od počátku roku 2006 vyžádal na 5000 obětí. Boje však vypukly už v roce 1983 a dosud připravily o život na 70.000 lidí. Podle mluvčího vzbouřenců nyní hrozí, že dnešní výbuch rozpoutá další střety mezi vládními vojáky a LTTE.