Parlamentní volby v Pákistánu se uskuteční až 18. února

Islamábád - Pákistánská volební komise přesunula parlamentní volby z původního 8. ledna na 18. února z důvodu nepokojů, které následovaly po atentátu na opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na předsedu volební komise Qaziho Mohammada Farooqa.

Komise vyslechla své zástupce z jednotlivých provincií a došla k závěru, že za současných podmínek volby nelze připravit. Při násilnostech, které následovaly po atentátu z 27. prosince, zahynulo skoro 60 lidí. Zároveň byly poničeny volební místnosti a také není možné včas vyškolit personál ani logisticky volby zajistit.

Pákistánská lidová strana (PPP), jejíž vůdkyní byla Bhuttová, a další opoziční formace odklad nechtějí, protože jsou favority voleb. „K odkladu neexistuje naprosto žádný důvod. Děje se to jedině na žádost muslimské ligy, která ví, že ji čeká porážka,“ řekl zástupce generálního tajemníka PPP Razá Rabbání. Vládní strany si naproti tomu odklad přejí.

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf dnes smrt Bhuttové označil za velkou tragédii pro národ a z odpovědnosti za její vraždu obvinil „teroristy“. „Národ zažil velkou tragédii. Bénazír Bhuttová zemřela rukou teroristů. Modlím se k bohu všemohoucímu, aby dopřál její duši klid,“ řekl Mušaraf. Zároveň obvinil „mnohé ničemy a některé politické subjekty“, že zneužili tragédie k rabování a plundrování.

V prohlášení, které vysílala živě pákistánská televize, Mušaraf rovněž oznámil, že do země „okamžitě“ přijede tým vyšetřovatelů britského Scotland Yardu, aby s vyšetřováním atentátu pomohl. Mezinárodní pomoc při vyšetřování útoku na Bhuttovou nabídli kromě Velké Británie i Spojené státy a dnes nově také francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, který navštívil Rávalpindí, kde byla Bhuttová zabita.

Předseda volební komise Kazí Muhammad Farúk na tiskové konferenci slíbil „spravedlivé a otevřené volby“ a požádal politické strany, aby přijaly rozhodnutí komise v zájmu národa a zúčastnily se jich. K volbám se vyjádřil i Mušaraf, podle něhož je jejich odklad nevyhnutelný. Prezident vyzval národ k jednotě a ujistil, že v době konání odložených voleb budou v zemi rozmístěny policejní a vojenské posily, aby zajistily klidný průběh hlasování.

Vydáno pod