Sebevražedná atentátnice zabila v Iráku deset lidí

Bagdád - Sebevražedná atentátnice dnes v Iráku zabila nejméně deset lidí, když ve městě Bákubá zaútočila na hlídku dobrovolníků. Osm osob při útoku utrpělo zranění, někteří z nich těžké. S odvoláním na policii o tom informovala agentura Reuters.

Bákubá je považována za nejnebezpečnější část Iráku. Podle americké armády se tam zřejmě po loňských ofenzivách stáhli radikálové z Bagdádu a také ze západoirácké provincie Anbár. Jejich členové nesouhlasí se strategií irácké al-Káidy a rozhodli se zajistit ochranu svých obcí sami. V posledních týdnech jsou právě oni častým terčem útočníků.

Sebevražedný atentát na účastníky pohřbu, při němž bylo v úterý v Bagdádu zabito 34 osob, byl zaměřen proti příslušníkům irácké tajné služby. Z jejích řad také pocházela většina obětí, oznámila dnes v prohlášení tato bezpečnostní složka, která podléhá přímo premiérovi Núrímu Málikímu.

Atentátník se odpálil ve čtvrti Zajúna uprostřed truchlících, kteří doprovázeli na poslední cestě šíitského důstojníka irácké armády zabitého před čtyřmi dny při sebevražedném atentátu na bagdádském tržišti. Dva bratři zesnulého byli příslušníky národní zpravodajské služby a pohřbu se zúčastnila řada jejich kolegů i s rodinami. Mnoho z nich bylo zabito, stejně jako oba bratři pohřbívaného důstojníka.

Navzdory tomuto brutálnímu zločinu budou příslušníci národní zpravodajské služby i nadále pronásledovat teroristy, ujišťuje v závěru svého prohlášení šéf této složky Muhammad Abdulláh Šahvání.

Irácké úřady v těchto dnech vydávají statistiky, které dokazují, že celkově se bezpečnostní situace v Iráku lepší. Loni v prosinci zahynulo při násilnostech 568 Iráčanů, což je nejnižší měsíční bilance od února 2006. Organizace Iraq Body Count (IBC) odhaduje počet civilních obětí v Iráku od invaze v roce 2003 na 81 000 až 88 000 lidí. Z nich na 24 000 zahynulo loni.

Vydáno pod