NASA čelí kritice úřadů za zprávu o bezpečnosti letového provozu

Praha - NASA ve zprávě o ohrožení bezpečnosti popsala incidenty, které se ve vzdušném prostoru Spojených států staly mezi lety 2001 až 2004. Kongresmani ale dokument ostře napadli, protože podle nich může mezi lidmi vyvolat paniku.

Ve zprávě Národního úřadu pro letectví a vesmír se píše o velkém množství případů ohrožení bezpečnosti cestujících. Pravdivost zprávy se ale bohužel nedá ověřit. Úřad totiž informace získával v rozhovorech s téměř třiceti tisíci piloty. Kvůli jejich anonymitě navíc vyškrtal veškeré detaily, které by mohly prozradit jejich totožnost.

Dokument například zmiňuje 1200 případů, kdy se letadla ve vzduchu minula o méně než 152 metrů. Letouny také asi 1300krát prudce vystoupaly nebo klesly o více než 90 metrů. Kromě toho se zmiňují i případy, kdy posádka za letu usnula. Demokratický kongresman Brad Miller tvrdí, že zpráva je stará více než tři roky. „Zapadla, nikdo ji neanalyzoval a chybí v ní spousta důležitých informací,“ říká Miller.

Úřad pro letectví a vesmír navíc dokument zveřejnil na Nový rok. Kritici tvrdí, že to je zejména proto, aby o něm média informovala co nejméně. „Vydat zprávu v této formě, bez toho, aby ji učinili srozumitelnou pro veřejnost, to je arogance,“ myslí si bývalý ředitel Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě Peter Goelz.

NASA se ale brání. Získaná data prý neměl nikdo dál zpracovávat a měla sloužit jen leteckým společnostem. Dokumentem se nyní bude zabývat Federální letecká správa, která zmíněná selhání porovná se svými záznamy. Vyšetřování ale potrvá několik měsíců. Letecká správa ale už stačila oznámit, že cestující se o svoji bezpečnost rozhodně nemusejí bát.

Vydáno pod