Sněhová kalamita zasáhla Bulharsko a Rumunsko

Sofia/Atény - Zima zasáhla na Balkáně Rumunsko, Bulharsko i Řecko. Zatímco severní část Bulharska postihla sněhová kalamita a průsmyky přes pohoří Stará Planina jsou neprůjezdné, řecký turistický ostrov Rhodos dnes zasáhlo silné krupobití. V jižním Rumunsku zemřeli dva lidé, které sanitky kvůli sněhem zasypaným silnicím nestačily včas dovézt do nemocnice. Oznámily to světové agentury s odvoláním na místní média.

V bulharském regionu Kubrat na severovýchodě země byl kvůli množství sněhu vyhlášen stav nouze. Na zprůjezdňování silnic byla nasazena i armáda, řada dálkových tras byla ale sjízdná jen se sněhovými řetězy. Zatím se však nepodařilo zprůjezdnit průsmyky Šipka a Průsmyk republiky přes pohoří Stará Planina. Centrum Plovdivu a dalších 200 obcí v různých částech země zůstalo bez elektřiny; ve 22 obcích zkolabovala pak i dodávka vody.

Zasažen byl i západ země, například z hlavního města Sofie nedokázaly na dálnice vedoucí na východ a severovýchod vyjet kamiony a ve sněhu pak uvízlo mnoho aut včetně osobních. Vlaky měly značné zpoždění, sofijské letiště řadu letů zrušilo, druhé největší bulharské letiště v Plovdivu muselo přerušit provoz úplně. Prudký vítr zdvihal mnohametrové vlny na moři a přístavy Burgas a Varna zůstaly uzavřeny.

V jižním Rumunsku v župě Mehedintsi zemřeli dnes dva lidé, když se přivolané sanitky nedokázaly dostat na místo kvůli sněhu, který zasypal silnice v celém regionu. „Šlo o osoby po srdečním záchvatu. Zemřely, když nedostaly včas pomoc,“ uvedl ředitel župní záchranné služby Horia Ene. Život třetího pacienta, který měl být přepraven do nemocnice na pravidelnou dialýzu, je v ohrožení, dodal.

Sněhová vánice nasypala na silnice v jihozápadní části Rumunska až 70 centimetrů sněhu. Nadále vane prudký vítr, který zanáší už i pročištěné trasy. Přístavy Konstanca a Mangalia jsou kvůli prudkému větru uzavřeny, provoz byl přerušen i na kanálu spojujícím Dunaj s Černým mořem. Desítky obcí v postižené oblasti zůstaly bez elektřiny, když vedení strhal sníh nebo vichr.

Poryv zimy zasáhl i řecký ostrov Rhodos. Ulice jeho stejnojmenného správního střediska byly dnes ráno neprůjezdné, protože byly zasypány ledovými kroupami. Vrstva krup byla v některých místech silná až půl metru.

„Je to poprvé, co lidská paměť sahá, že jsme na odklízení ledových krup museli nasadit buldozery a bagry,“ prohlásil v řecké televizi starosta Rhodu.

Kroupy však nebyly jediná pohroma, kterou ostrovu přineslo počasí. V dalších částech zaplavily přívalové deště silnice i řadu domů. Hasiči museli nejméně v 50 případech vyčerpávat vodu z bytů, garáží a obchodů. Příčinou byla podle meteorologů tlaková níže, která se z Balkánu přesouvala přes řecké ostrovy do Turecka.